2012. február 21., kedd

Keményítés I.

Többféle megoldás létezik, gondolom, mindegyiknek van előnye-hátránya, valamint többféle lesz a végeredmény is. Előbb-utóbb belebotlunk a problémába, hogy hogyan is?
Én a horgolt koronák kapcsán szembesültem vele, hogy a keményítés nem is olyan egyszerű kérdés.
Mi jöhet szóba? A teljesség igénye nélkül:
- cukros vizes megoldás
- készen kapható folyékony keményítő
- háztartási keményítő, por alakú
- folyékony ragasztó
- vízüveg
- hajlakk

Korona I.
Tegnap a por alakú, háztartási búzakeményítővel próbálkoztam. A dobozon levő útmutató nem túl informatív:
"3 evőkanál port keverjünk ki csomómentesre 1 csésze vízzel, majd öntsük 2 liter forrásban lévő vízbe. Az így nyert főzetet a felhasználás célja szerint hígítsuk."

A cél az lenne, hogy óvodás kis kezek ne nyomorgassák össze nyeklő-nyaklóra a koronákat, vagyis minél keményebb legyen. Ebből kiindulva először 3 csapott evőkanál port kikevertem 1dl vízzel, majd 1 liter forrásban levő vízhez tettem. Nem lett túl sűrű, így még kikevertem kb 2 csapott evőkanálnyi port egy kevés vízzel és hozzáöntöttem. Kis kevergetés után -különben leragad!- tusfürdő-állagú lett.
Korona II.
Hagytam langyosra hűlni, majd jól belenyomogattam a koronákat, a felesleget kicsit kinyomtam, majd fém edényre húztam, a méretnek megfelelően.
Megjegyzem,  ez a mennyiségű folyadék nagyon sok három koronához, érdemes akár csak a harmadát megfőzni.

Radiátorra tettem, egy éjszaka alatt megszáradt.

Az eredmény: merev lett a korona, de nem kőkemény. Ha valaki megmarkolná, összegyűrődne. Vagyis óvatosan használható.


Befújtam még pluszban hajlakkal, de lényegében nem változtatott a keménységen. Csupán illatos lett :)
Következő próbám: a cukros víz lesz!

Korona I.
Korona III.

6 megjegyzés:

  1. Szia, én por alakú étkezési kukorica-keményítőt szoktam használni. (Másfél deci vízbe egy ek. por, simára keverve, majd bugyogásig hevíteni)Ebből egy zselészerű massza lesz, nem túl vonzó, viszont kőkemények lettek tőle a csillagaim. :)

    VálaszTörlés
  2. És ez után? Meddig maradjon a vízbe?

    VálaszTörlés
  3. Szia Mano!
    Jutottál előrébb a témában? Érdekelne a tapasztalatod, mert én is épp ezzel küzdök, nekem fülbevalóhoz kéne valami tuti keményítési trükk. :)
    Köszi,
    Gabi

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Elég régi a bejegyzés, azóta lehet, hogy ráleltetek a tuti keményítőre, nekem az Opart nevű folyékony keményítőszer vált be. Úgy ahogy van a flakonban, mindenféle higítás nélkül beáztatom a horgolmányt, addig amíg jól megszívja magát a fonal (fél óra), felesleget kinyomkodom, formára igazítom és száradás után akár dobálózni is lehet vele, forma marad.

    VálaszTörlés

Szívesen fogadok minden véleményt, kritikát, építő javaslatot :)
A megjegyzések azután jelennek meg, ha én engedélyeztem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...